PET PRODUCTS

ПРОДУКТИ ЗА ДОМАШНИ ЛЮБИМЦИ

 

    

                         

 

 

 

 

 

 

 

 

София 1407
бул. Черни връх 71а
Тел.: 02/962 87 89
e-mail: info@citypets.bg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 

 

© 2012 City pets

Децата и домашните любимци

Животните са важна част от детството. Подходящият домашен любимец може да развие въображението на детето, да бъде най-добър приятел и да остави прекрасни спомени.

Любимците учат децата на отговорност. Те разбират какво означава да отговаряш за оцеляването и благополучието на друго живо същество и се учат на дисциплина, търпение, нежност и внимание. Храненето, почистването или разходката на животните действа стимулиращо и отпускащо на децата и са чудесен заместител на телевизията и компютъра.

Домашните любимци подготвят децата за живота. Малчуганите се научават от рано да делят любовта в семейството с друг и по-лесно приемат появата на ново братче или сестриче. Болестите, смъртта или загубването на любимото животно са тежки, но незаменими житейски уроци.

Ако вече сте решили да вземете домашен любимец на детето, има няколко важни неща, които трябва да направите.

 1. Не се поддавайте на молбите да вземете ведната пухкавото зайче от витрината на зоомагазина.

 2. Проучете кой е подходящ домашен любимец за детето в зависимост от възрастта и характера му.

 3. Потърсете информация за условията на отглеждане; дали е безопасен за децата; дали ще понесе пипане, стискане и детските игри, особено ако детето е малко.

 4. Най-добре е детето само да се грижи за животното, но бъдете готови да поемете част от грижите.

 5. Проверете от къде е най-добре да вземете животното. Магазините не са единствената възможност. Има много животни, които се предлагат за осиновяване по интернет или в приютите. Освен, че ще спасите едно животно, ще дадете на децата безценен урок. Те ще разберат, че приятелите не се купуват от витрина и не винаги са породисти, но заслужават дом и любов.

 6. Научете децата на основни правила:

  • никога да не удрят или нараняват животно

  • да не дразнят животните

  • животните не са играчки и могат да се наранят

  • животните не трябва да се безпокоят или стряскат докато ядат, играят с играчки, спят или са болни

  • да уважават желанието на животното да се скрие и да не участва в игрите

 7. Ако детето и малко, не го оставяйте само с домашния любимец. И двамата могат да пострадат.

 8. Уверете се, че приятелите, които посещават детето знаят основните правила и не ги оставяйте без недзор.

 9. Контролирайте грижите за животното и напомняйте на децата за задълженията им. Ако видите, че детето пренебрегва основните грижи, преценете дали да ги поемете Вие или да дадете животното на друго семейство. Това също има възпитателен ефект. Детето ще разбере, че може да губи приятели и любими същества ако ги пренебрегва.

 10. Стимулирайте децата да четат и да се интересуват от произхода, естествената среда и особеностите на любимото животно. Това е лесен начин да се събуди интерес към естествените науки и природата.

 11. Помогнете на детето с обучението на животното. В първите дни и месеци ще трябва да отделите повече време и нерви. Покажете на детето и животното, че дисциплината е важна, но любовта и вниманието са по-важни.

Споделете своя опит или история за домашни любимци и деца на pets@citypets.bg .

Ако планирате да вземете домашен любимец

Ако планирате да вземете домашен любимец, подгответе се добре. Проучете породата, нуждите от място, движение, храна и ветеринарни грижи. Запознайте се с недостатъците /падане на козината, лигавене, неприятна миризма/, потенциалните здравословни проблеми и т.н. Преценете дали имате условия, време и средства за избраното животно. Проверете дали няма да пречи на семейството, хазяите или съседите.

Запомнете: Домашният любимец е Ваша грижа за цял живот.

 Споделете опита си на pets@citypets.bg

Котешка тоалетна

Универсална постелка

Прахообразен дезодорант